روستای تمین

موقعیت جغرافیایی تمین:

روستای تمین مرکز دهستان تمین واقع در شهرستان زاهدان و در 65 کیلومتری جنوب غربی میرجاوه است تمین یکی از آبادیهای بسیار زیباست که در قسمت شمالی قله تفتان و بالاتر از روستای بسیار زیبا و دیدنی لادیز (بعدا به این روستا بطور مفصل خواهیم پرداخت ) قرار دارد . این روستا به سه قسمت تقسیم شده است که عبارتند از جش ، روپس ، تمین بالا ، تمین مرکزی ، و تمین پایین که هرکدام از آنهاد ر فاصله 300 متری از هم واقع اند

آب و هوا:

آب و هوای روستای تمین تابستانها خنک و در زمستان ها سرد می باشد که با این شرایط آب و هوایی میوهای مختلفی در تمین بعمل می آید که برخی از آنها عبارتند از انجیر انار سیب انگور و توت و .. عمده فعالیت مردم این روستا همچون سایر روستاهای بلوچستان کشاورزی و دامداری است .

تاریخچه تمین :

تفتان در تاریخچه و تمدن مردم اطراف آتشفشان نیمه فعال تفتان نقش مهمی را ایفا می کند . این قله یکی از قلل مرتفع ایران می باشد که در بلوچستان باعث ایجاد تنوع آب و هوایی گردیده است و همین تنوع آب و هوا و پوشش گیاهی باعث جذب انسان به سویش شده که با جذب انسانها تمدن تفتان بوجود آمده است . آثار چند هزار ساله از پیشینیان که در اطراف تفتان یافت میشود مبین همین گفتار است .دهستان تمین هم تحت تاثیر آن دارای آثاری از قبیل تپه ها ی باستانی قبرستان باستانی ، چله خانه ، معماری صخره ایی آسیاب های آبی ، قلعه ها و قبرستان هفتاد ملا ، کوره های ذوب فلز در نواحی مختلف ، و غارهای باستانی که همه این آثار بیانگر یک تمدن عظیم در این روستا و سایر روستاهای اطراف تفتان می باشد . امروزه باستانشناسان آثار و تمدن اطراف تفتان را با توجه به شواهد و مدارک علمی و باستانی بدست آمده بین 80 تا 100 هزار سال پیش تخمین می زنند .

آثار تاریخی تمین :

قلعه تمین :

این اثر با مساحتی حودو سه هزار متر مربع و بیست و پنج متر ارتفاع از سطح دره تمین مرکزی بر فراز صخره ایی بلند با مصالح بومی همانند سنگ و گل رس ساخته شده است قلعه مذکور با قدمتی 250 ساله مرکز فرماندهی حاکمان منطقه همچون سید خان و مدت خان و نورمحمد خان بوده است.در حال حاضر دیواره های قسمت شمالی و حدود 500 متر مربع از آن باقی مانده است . که این خود توجه مسئولان را می طلبد تا از تخریب آثار باستانی بلوچستان جلوگیری کنند ولی متاسفانه گویا دستهایی در کار است که می خواهند تمدن بلوچستان توسط عده ایی جاهل تخریب و از بین برود.

قبرستان تمین:

قبرستان باستانی تمین که در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده بعنوان یکی از آثار ارزشمند باستانی دهستان بشمار می رود این قبرستان دارای قبرهای چهار گوش ساده به ابعاد تقریبی 1.70*50*50 می باشد . که با سنگ پوشانیده شده اند .یکی از نکات قابل توجه در این گورستان ای است که در بیش از 60 درصد قبور اصل رو به قبله بودن رعایت نشده است که این احتمال را تقویت می کند که در این گورها مربوط به بزرگان زرتشتی اند . البته شواهد تارخی همچون هجرت بزرگان اشکانیان (که زرتشتی بودند ) به اطراف تفتان در کتب تاریخی ثبت گردیده است

چشمه آب معدنی موسی :

چشمه آب معدنی موسی در تمین بالا تنها منبع تامین آب روستا می باشد این چشمه زیبا از دل صخره ایی عظیم می جوشد و چشم انداز زیبایی را بوجود آورده است از خصوصیات بارز این چشمه وجود املاح معدنی زیاد و مفید و همچنین گرم بودن آب آن درزمستان و سرد بودن در تابستان است .

آسیاب آبی :

از دیگر آثار برجسته در روستای تمین آسیاب آبی آن با قدمت حدود صد و پنجاه سال می باشد این نوع آسیاب ها با توجه به وجود منابع آب خوب در مناطق مختلف اطراف تفتان همچون لادیز تمین تمندان و غیره متداول بوده است .در حال حاضر این آسیاب همچون دیگر آسیاب های اطراف تفتان متروک و همچون دیگر آثار تاریخی بلوچستان در حال نابودیست .

چله خانه:

از آثار تاریخی دیگر که در این روستا وجود دارد چله خانه می باشد . در گذشته دور مردم مسلمان و با ایمان این دیار در این مکان که در دل کوه کنده شده بمدت چهل شبانه روز به دعا و عبادت می پرداختند و غذایشان فقط آب و در صورت نیاز یک دانه خرما بود . در حال حاضر از این مکان استفاده می گردد و متروکه مانده و در حال تخریب می باشد .

نظرات بسته شده است.