گنبد های نمکی خرسین – هرمز گان

نام انگلیسی:  Khersin Salt Dome    

نام فارسی :  گنبد های نمکی خرسین 

 

 

موقعیت جغرافیایی

 

غار خرسین یکی از معدود غارهای نمکی بکر و دست نخورده‌ی استان هرمزگان می‌باشد. این غار در بخش سیاهو درشمال شرقی و در فاصله ٨٠ کیلومتری مرکز استان واقع است. محیط کوه  غالبا" از سنگهای ناپایدار و نمکی تشکیل شده است از اینرو پیشروی در این غار باید با احتیاط کامل انجام شود. ارتفاع دهانه غار ٣ متر، عرض دهانه ۴ متر و طول غار ١٧٨ متر می‌باشد.پس از طی چند متر وارد تالاری می‌شوید که در واقع بزرگترین و تنها تالار این غار است. پس از حدود ١٠ متر پیشروی در تالار به یک حفره و یا به اصطلاح گربه رو واقع در سمت چپ تالار می‌رسید که شما را وارد راهروی اصلی غار می‌کند.این راهرو بدون داشتن راههای فرعی و گمراه کننده تا طول ١٧٠ متری داخل غار پیش می‌رود‌. در هنگام ورود به راهرو بسادگی متوجه شیب غار می‌شوید و این شیب بطرف بالا تا رسیدن به انتهای غار ادامه می‌یابد.

 

به طور متوسط ارتفاع این راهرو تا پایان غار ٣ متر و عرض آن نیز در عریض ترین قسمتها بین 5 تا ١٠ متر است. در طول مسیر  چند گربه رو و راهروی کوتاه و تنگ وجود دارد که پیشروی را قدری کند می‌کند. در طول مسیر قندیل‌های نمکی متعددی دیده می شوند که جزء جدا ناشدنی این غار زیبا و بکر هستند. لازم به ذکر است جریان آب شوری در غار وجود دارد که با توجه به شیب غار در فصل زمستان و بارش های شدید دارای سرعت نسبتا" زیادی به سمت خارج غار می‌باشد. پس از ١ساعت غار نوردی به انتهای غار می‌رسید. بهترین فصل برای بازدید از غار اوایل بهار و تابستان است که میزان بارندگی کم می‌باشد. به علت ریزشی و ناپایدار بودن دیواره های غار و بطور کلی محیط این کوه بازدید از غار در فصل هایی که با بارش شدید همراه می‌شود به هیچوجه توصیه نمی‌شود. از آنجائیکه آب آشامیدنی در داخل و همچنین در نزدیکی غار در دسترس نیست می‌بایست از قبل پیش بینی های لازم بعمل آید و نکات ایمنی را در خصوص غارها رعایت کنید.در سرتاسر مسیر غار قندیل ها و گنبد های نمکی وجود دارند و در میانه غار آبشار نمکی به ارتفاع 12 متر قابل رویت است. در قسمتهایی از مسیر شیب زیاد و پوشیده بودن مسیر از نمک با جریان داشتن آب از زیر پوشش نمکی پیشروی را قدری مشکل می‌کند.

 

موقعیت جغرافیایی
   این منطقه در جوار روستای خرسین دهستان سیاهو از توابع بخش فین بندرعباس در مختصات جغرافیایی N2750 تا N2745 عرض جغرافیایی و E5616 تا E5613 طول جغرافیایی قرار دارد و  ارتفاع از سطح دریا  ارتفاع محل از سطح دریای آزاد حدود 1000 متر می باشد و وسعت منطقه و وسعت محدوده مورد نظر 1800 هکتار مسطح برآورده شده است .

 

سیمای فیزیکی منطقه
    منطقه از یک رشته کوه تشکیل شده که به صورت گنبد نمکی از داخل زمین بیرون آمده به طوریکه نوک گنبد هنوز بدون تغییر از بافت طبیعی اطراف پوشیده از بادام کوهی می باشد ولی قسمت های جانبی گنبد تحت تاثیر فشارهای درونی زمین به صورت نمک ظاهر شده است و به علت نمکی شدن بافت خاک دارای پوشش قابل توجهی نمی باشد .

 

اهمیت منطقه
    این منطقه به دلیل دارا بودن ویژگیهای منحصر به فرد خود در مقایسه با سایر گنبدهای نمکی موجود در استان دارای چشم اندازهای منحصر به فرد به خصوص آبشار نمکی ، قندیلهای متنوع با ستون های عظیم نمکی می باشد . در داخل این گنبد چشم اندازهای متعددی وجود دارد که حالت آبشار مانند به خود گرفته و تشکیل قندیلهای نمکی متنوع با زیبائیهای خاص خود را به وجود آورده است . همچنین در داخل این تپه –ستون های بسیار عظیم نمکی وجود دارد که نظر هر بیننده را به خود جلب می نماید .  از این پتانسیهای طبیعی می توان در جنبه های  آموزشی و تفرجی استفاده کرد .

این منطقه توسط اداره کل حفاظت محیط زیست تحت حفاظت قرار دارد.
 

۲ نظرات
  1. سارا می‌گوید

    واقعا دستتون درد نکنه من خودم اهل همین روستا هستم واز شما تشکر میکنم و از همه دعوت میکنم که به این روستا تشریف بیارن…

  2. سارا می‌گوید

    واقعا دستتون درد نکنه من خودم اهل همین روستا هستم واز شما تشکر میکنم و از همه دعوت میکنم که به این روستا تشریف بیارن…

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.