پناهگاه حیات وحش کرخه، خوزستان

نام انگلیسی:  Karkheh nature reserve    

نام فارسی :  پناهگاه حیات وحش کرخه 

 

 

موقعیت جغرافیایی

پناهگاه حیات وحش کرخه بین N3210 عرض شمالی و E4815 طول شرقی و در اطراف استان خوزستان وشهرستان شوش واقع شده است. مساحت آن در حدود 5026 هکتار می باشد.

پوشش گیاهی: گز, پده ,‌جاز و سریم.

پستانداران : گوزن زرد ایرانی ,‌گرگ ,‌ روباه , گربه جنگلی , خدنگ ,‌شغال ,‌ کفتار ,‌ تشی ,‌شنگ ,‌گراز و انواع پرندگان و جوندگان.

 

موقعیت جغرافیایی
این منطقه بین 32 درجه و 57 دقیقه و 31 درجه و 36 دقیقه عرض شمالی و 48 درجه و 32 دقیقه و 48 درجه و 10 دقیقه طول شرقی مشخص می شود.
جنگل های کرخه با طول حدود 180 کیلومتر در دو سوی رودخانه کرخه از سرخه شیخ عزیز در شمال غربی شوش شروع و در امتداد جنوبی رودخانه کرخه ضمن برگرفتن جنگل ها در دو طرف رودخانه ادامه یافته و بعد از عبور از غرب شهر شوش تا روستای الهایی پیش رفته و سپس تا روستای حلاف کشیده می شود.
منطقه حفاظت شده و پناهگاه حیات وحش کرخه 13995 هکتار مساحت دارد از این مقدار 5301 هکتار مربوطه به پناهگاه می باشد.
 
راه های دسترسی
منطقه کرخه در 5 کیلومتری غرب جاده ترانزیتی اهواز – شوش بصورت نوار سبز رنگی در حاشیه رودخانه کرخه قرار گرفته است. جهت رسیدن به منطقه می توان از جاده ترانزیتی اهواز – اندیمشک استفاده نمود. همچنین جاده آسفالته سراسری اهواز – دزفول در بخشی از مسیر خود، در مجاورت رودخانه کرخه امکان دسترسی به منطقه را در ساحل شرقی میسر ساخته است.
 
معرفی جاذبه های گیاهی
پوشش گیاهی منطقه را می توان به سه دسته درختان – درختچه ها وبوته های یکساله تقسیم کرد اشکوب بالایی منطقه را درختان پده وگز – اشکوب میانی درختچه های نظیر سریم – بنگله – علف مار و تمشک و… اشکوب تحتانی را انواع گیاهان لگومینوز و گرامینه و… تشکیل می دهند.
در جنگل های دز فراوانی درخت پده بیش از دیگر گیاهان و در جنگل های کرخه غالبیت گیاهان با درختان و درختچه های گز می باشد.
معرفی گیاهان منطقه
در کل عرصه های زیستگاههای کرخه ودز مجموعاً 315 گونه در قالب 64 خانواده شناسائی گردیده است.
خانواده Compositae با 48 گونه بیشترین جمعیت را از نظر تنوع گونه ای داراست.
 
معرفی جانوران منطقه
جنگل کرخه زیستگاه اصلی جانوران زیادی در منطقه خوزستان می باشد که مهمترین آنها گوزن زرد است که از گونه های نادر ایران وجهان بشمار می رود علاوه بر آن گونه های جانوری با ارزشی نظیر انواع پرندگان شامل بلبل خرما، لیکو، دراج و… در منطقه زندگی می نمایند. از پستانداران با ارزش منطقه رودک عسل خوار و گربه جنگلی را می توان نام برد.
 
راههای دسترسی جهت مشاهده حیات وحش
جهت دیدن حیات وحش می توان از 5 کیلومتری غرب جاده ترانزیتی اهواز – شوش وارد منطقه شد و در کل منطقه می توان از مشاهده حیات وحش زیبا لذت برد.
 
آثار تاریخی – فرهنگی و مذهبی
از آثار مذهبی منطقه می توان امامزاده شچاخ در نزدیک پاسگاه حفاظتی هلوه را نام برد. تپه آپادانا و تپه اکروپل، قلعه شوش از بناهای تاریخی در شهرستان شوش در نزدیکی منطقه حفاظت شده کرخه هستند.
مقبره حضرت دانیال بنی (ع) در شهرستان شوش از آثار مذهبی منطقه می باشد. به دلیل اعتقادات مذهبی بسیار عمیق مردم، امامزاده و سادات این منطقه از احترام بسیار زیاد برخوردارند بطوری که در ایام و مناسبت­های مذهبی مردم با حضور بر مرقد سادات، اراده خود را به اهل بیت نشان می دهند.
۲ نظرات
  1. ابوذر می‌گوید

    با سلام، در بخش پوشش گیاهی منطقه کرایی از درختچه ای به نام سریم نامبرده شده، با توجه به اینکه من در مورد گیاهان دارویی تحقیق میکنم لذا خواهشمندم چنانچه تصویر و هرگونه اطلاعاتی در این مورد دارید و اینکه نام این گیاه را در کتب گیاهشناسی یا دارویی چه مینامند و یا نامهای دیگر آن چه میباشد به بنده اطلاع دهید. در ضمن خواهشمندم ایمیل آدرسم را نیز نمایش دهید تا چنانچه کسی اطلاعاتی دارد در اختیارم بگذارد با سپاس فراوان شاد و تندرست باشید. abozar1111@yahoo.com

  2. محمد عشوری می‌گوید

    من جز سپاسگزاری برا چنین خدمات نظری ندارم، بلکه پرسشی دارم:
    شما در صدر مطلب از گیاهی با املای » سریم « نام برده اید
    خواهش دارم لطف بفرمایید:
    ۱ – تلفظ دقیق این نام،
    ۲ – مشخصات ظاهری هرچه مفصلترش،
    ۳ = خواص و بهره ها و کاربردهای که دارد،
    ۴ = نام احتمالی بومی آن،
    ۵ – نام لاتین، چنانچه می دانید،
    را، محبت فرمایید برا بنده ایمیل کنید. اگر هم کتاب یا کتابهایی هست، که این گیاه را معرفی کرده باشند، نام آن کتاب و نویسنده ش کافی خواهد بود و به شما بیشتر زحمت نمی دهم. مهربانی می فرمایید. با احترام فراوان م. عشوری

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.