آبشار کرد علیا، اصفهان

    

نام آبشار:  آبشار کرد علیا، اصفهان 

 

 

موقعیت جغرافیایی

آبشار کرد علیا اصفهان در موقعیت جغرافیایی E5045 N3252 در استان اصفهان واقع است. آبشار کرد علیا در 95 کیلومتری غرب اصفهان و شمال روستای کرد علیا(کرد بالا) قرار گرفته است. روستای کرد علیا یکی از روستاهای غرب شهرستان تیران و کرون در فاصله۵۰ کیلومتری غرب شهر تیران در دامنه شمالی کوه های دالانکوه از زیر رشته های زاگرس مرکزی دارای آّب وهوای معتدل تابستانی و سرد زمستانی است. بارش باران در این روستا قابل توجه است. از پیداش باستانی این روستا اطلاع دقیقی در دست نیست ولی چیزی که روشن است اینست که شاه عباس اول صفوی پس از اشغال ارمنستان و گرجستان گروهی از ارامنه و گرجی های آن دیار را به سمت ایران و منحصراً به سمت اصفهان کوچ داد و با خود به ایران روانه کرد.

 

در مسیر راه به اصفهان برخی از این ارامنه و گرجی های کشاورز با دیدن طبیعت زیبا و حاصلخیزی خاک منطقه فریدونشهر که تقریباً با طبیعت ارمنستان و گرجستان همخوانی داشت در دشتهای وسیع فریدونشهر ساکن شدند و روستای خویگان فریدونشهر را بنا نهادند وباعث رونق کشاورزی آن منطقه شدند. گروهی از ارامنه نیز پس از گذشتن از منطقه فریدن و بدو ورود به تیران باستانی (ورودی غربی اصفهان) در محل فعلی روستای کرد علیا سکونت اختیار کردند و روستایی را در آنجا تشکیل دادند و به پیشه کشاورزی پرداختند.

 

مابقی ارامنه که صنعتگر بودند به اصفهان رفتند و در منطقه جلفی کنونی اصفهان در جنوب رودخانه زاینده رود ساکن شدند و باعث رونق اقتصادی اصفهان درعهد صفوی و بعد از آن شدند و کمکهای شایانی نیز به دربار صفویه کردند. ساکنین روستای کرد علیا نزدیک به ۳۰۰ و اندی سال در آنجا سکونت کردند که به مرور زمان تعدادی از آنها دوباره به ارمنستان باز گشتند و تعدادی نیز به روستای خویگان فریدونشهر رفته و مابقی نیز تا آخر عمر دراین روستا زندگی کردند تا اندک اندک مسلمانان به جای آنها دراین روستا ساکن شدند وبجای کلیسای روستا مسجد روستا بنا نهاده شد.

 

در حال حاضر دراین روستا هیچ سکنه ارمنی وجود ندارد و تنها اثر ارامنه در این روستا قبرستان به جامانده از ارامنه کرد علیا است که همچنان در ضلع شرقی روستا باقی مانده است و درحال حاضر یکی از آثار تاریخی این شهرستان به حساب می آید. دراین قبرستان تقریباً ۱۰۰ گور از ارامنه روستا موجود می باشد که گاه سنگ قبرهای آنها به ابعاد ۵/۱ متر طول و۱ متر عرض می رسد که قابل توجه است. از نقاط گردشگری این روستا که در شهرستان بی نظیر است آبشار کردعلیا است که درسالهای پرباران دارای ارتفاع ریزش آب در حدود ۹۰ متر می باشد که بسیار دیدنی است. یک چشمه و سد ذخیره به نام چشمه و سد شاهی نیز در جنوب غربی روستا قرار دارد, که در بیشتر مواقع سال دارای آب می باشد.

 

این آبشار در هنگام آب شدن چال برف های دالانکوه فعال شده و در اوایل بهار آبریزی بیشتری دارد. اطراف کرد علیا چشمه سارها و مناظر زیبایی واقع است که در تمام فصول سال میزبان عاشقان طبیعت می باشد. دالانکوه یکی از کوه های زیبای منطقه اصفهان به حساب می آید. این رشته کوه در غرب نجف آباد قرار گرفته و طبیعت زیبای آن مملو از شگفتی های فراوان است. شهرها و روستاهایی مانند دامنه، تقی آباد، کردبالا و پایین، دولت آباد، عسگران، آنالوجه، علی عرب و قلعه حوض این طبیعت زیبا را رونق بخشیده اند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.