غار قاژه (مغار)، خرم آباد

نام انگلیسی:  Ghajeh Cave   

نام فارسی : غار قاژه

 

 

موقعیت جغرافیایی  

در جنوب شرقی «کوه یافته»، در بخش چگنی خرم آباد غاری است به نام «قاژه» یا «مغار» که در داخل آن، تعدادی «استالاکتیت» و «استالاگمیت» دیده می‌شود. دهانه غار به سوی شرق است.
در داخل غار، حوضچه‌ای پر از آب سرد به وجود آمده که نسبتاً بزرگ است و بی شاز 5/1 متر عمق دارد. در قسمت غربی دهانه غار، یک راه باریک وجود دارد که با سنگ و گچ چند پله در آن ساخته شده است. این غار، اقامتگاه موقت شکارچیان است و امکان دارد در گذشته، این راه را شکارچیان ساخته باشند. در هر حال بازدید از این غار و تماشای طبیعت اطراف مسیر آن، جذاب و دیدنی است.

غار قاژه لیان (( در زبان اورامی قاژ به معنی زاغ و لیان به معنی لانه است ، قاژه لیان = لانه زاغ )) در کوه دربن در ارتفاع تقریبی ۲۶۰۰ متری ( ارتفاع بلندترین نقطه کوهستان دربن ۲۷۷۰ متر از سطح دریاست ) در شمال شهر زیبای نودشه است . این غار به صورت عمودی وبه طرف عمق زمین است هرگاه سنگی رابه داخل آن بیندازی تا مدت کوتاهی طنین پایین افتادن سنگ به گوش می رسد . درسال ۱۳۸۷ اداره کل آبفای استان کرمانشاه دو نفر از  کوهنوردان و غارنوردان خبره خود را برای یافتن سرشاخه هایی از کانالهای مختلف زیرزمینی آب بل به نودشه اعزام نمود .

این افراد دنبال جاهایی بودند که آب ازروی زمین به درون زمین نفوذ کند بنا به گفته این کوهنوردان غارها مهمترین مکان برای این گمانه زنی میباشند . با توجه به اطلاعاتی که توسط شهروندان به این افراد داده شد قرار بر این شد که این دو غارنورد وارد غار قاژه لیان یا همان غار لانه زاغ شوند . پس از رسیدن به محل  ،غارنوردان وسایل لازم برای ورود به غار، اعم از طناب، قرقرهای مخصوص وسایر وسایل را آماده نموده ویکی یکی با فاصله اندکی وارد این غار که پر از زاغ سیاه بود شدند با ورود این میهمانان ناخوانده به درون غار زاغهای بسیاری که در عمق غاربودند از غار یک به یک خارج شده و فضای زیبایی را به محل داده بودند .

پس از حدود ۴۰ دقیقه غار نوردان از غار خارج شده ویژه گیهای غار را  اینگونه تشریح نمودند :  هر چند که ورودی غار تنگ و باریک است ولی پس از سه متر پایین رفتن غار فراخ می شود و کوهنورد به صورت معلق بدون اینکه بتواند پای خود رابه جایی بند کند در می آید پس از ۶۰ متر پایین رفتن به سکویی میرسی این سکو چیزی در حدود دو متر عرض دارد و مانند لبه تنور نان است چرا که در وسط آن سوراخی است که ادامه غار را نشان می دهد درست در قسمت جنوبی این سکو راهرو باریکی وجودارد که طول آن دو متر و به طرف بالاست پس از گذشتن از این راهرو باید به طرف پایین بروی سپس به تالاری میرسی که حدود ده متر مربع مساحت و دومتر ارتفاع دارد این مکان در اینجا به بن بست می رسد که دوباره باید به سکوی تنوره برگردی با ورود به تنوره دوباره باید سی متر با طناب به پایین بروی پس از آن دوباره به راهروی می رسی که به طرف داخل کوه دربن یعنی به طرف شمال است این دالان حدود پنج متر طول و یک متر عرض و دو متر ارتفاع دارد پس از گذشتن از این مکان به تالاری فراخ و بسیاربزرگ می رسی مساحت این تالار در حدود سی متر مربع و ارتفاع آن در حدود بیست و پنج متر می باشد با توجه به اینکه هنگام ورود کوهنوردان در این تالار حدودسی زاغ وجود داشتند این تالار را تالار سی زاغ نام گذاری کرده بودند در قسمت شمالی این تالار راهروی وجود دارد که یک متر ارتفاع و یک متر عرض دارد طول این راهرو حدود نه متر است که نهایتاً به جایی می رسد که ریزش کرده و کسی قادر به پیشروی و ادامه نمی باشد .

این غار می تواند یکی از پتانسیلهای مهم گردشگری برای گردشگران حرفه ایی و کوهنورد باشد . البته می توان با کمی همت و اراده و گذاشتن پله های آهــنی و نرده بان و همچنین سیستم روشنایی آنرا به یکی از زیباترین مکانهای گردشگری در منطقه تبدیل کرد گردشگران کوهنورد مطمئناً از چنین سفری لذت می برند .

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.