کلیسای مارسرکیس، سلماس

کلیسای قدیمی مارسرکیس مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان سلماس، بخش مرکزی، روستای خسروآباد واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۷۵۳۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

کلیسای مارسرکیس (مارگیورگیس) در روستای خسروآباد سلماس قرار دارد.  بومیان منطقه بر این باورند که نام خسروآباد، برگرفته از نام خسرو پرویز، پادشاه ساسانی، است. آنان هم چنین بر این عقیده اند که پیشینه مارگیورگیس به دوران ساسانیان می رسد و صلیب مقدس حضرت مسیح، توسط خسرو پرویز از اورشلیم به ایران آورده و مدتی در این کلیسا نگه داری شد تا این که در زمان پادشاهی "پوران دخت" این صلیب هنگام برقراری صلح میان ایران و روم، به دربار روم اهدا شد. به گفته دکتر رونالد توماس زاده، پژوهش گر تاریخ آشوریان، "این کلیسا در سال 1845 میلادی بازسازی شده است و پس از آن پیروان این کلیسا، پیرو کلیسای کاتولیک کلدانی شده اند." مارسرکیس، از سنگ های آذرین تراش دار و ملاط آهک و ماسه ساخته شده است. دو لوحه به زبان سریانی کلاسیک، یکی در بیرون در غربی و دیگری در دیوار جنوبی دیده می شود. گفتنی است نام مارگیورگیس برگرفته از نام اسقف این کلیسا در سده  شانزدهم است. برخی این کلیسا را وانگ می نامند که نادرست است; چراکه وانگ نامی ارمنی و به معنی کلیساست، در حالی که این کلیسا  آشوری است.

بنا دارای پلانی مستطیل شکل به ابعاد 3/7 در 5/12و فضای داخلی شامل یک سالن مستطیل شکل است که با دو ستون چوبی مدور بر پایه های سنگی مربع شکل استوار شده اند. این فضا با پله هایی در دو طرف به سکویی، که یک متر بالاتر از سالن مذکور است، راه پیدا می کند که محل اجرای مراسم مذهبی است. بنا کتیبه ای دارد که درون تخته سنگی تراشیده به شکل ذوزنقه به تاریخ1896 میلادی حک شده است. مصالح عمدهٔ به کار رفته در بنا در قسمت پی، سنگ های تراش دار در شکل های مربع و مستطیل و پس از آن خشت خام و اندود کاهگل و پوشش سقف تیرهای چوبی است. در داخل محوطهٔ کلیسا سنگ قبرهایی به تاریخ های1837،1890،1893،1914، 1917 میلادی قابل ملاحظه اند. این کلیسا در حال حاظر فعال است و ارامنه از آن استفاده می کنند.
 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.