منطقه حفاظت شده تنگ سولک

نام انگلیسی :  Tang-e Soolak protected area    

نام فارسی :  منطقه حفاظت شده تنگ سولک

 

موقعیت جغرافیایی

منطقه حفاظت شده تنگ سولک در موقعیت جغرافیایی N3058 E5008 در استان کهگیلویه و بویراحمد واقع است. این منطقه کوهستانی ، تپه ماهوری و دشتی واقع در استان کهگیلویه و بویر احمد با مساحت 2325 هکتار در سال 1378 حفاظت شده اعلام شد دامنه ارتفاعی 900 تا 2200 متر ، دما و بارندگی متوسط سالیانه 17 درجه سانتی گراد و 550 میلیمتر ، منطقه دارای اقلیم مرطوب معتدل نموده اند منطقه از پوشش گیاهی خوبی برخوردار است. 

با فاصله 40 کیلومتری شمال شهرستان بهبهان از توابع شهرستان بهمئی در حوزه استحفاظی استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد . این منطقه گرمسیری و کوهستانی بعنوان منطقه حفاظت شده پیشنهاد شد که اخیرا از طرف شورای عالی محیط زیست بعنوان منطقه حفاظت شده تصویب گردیده است . این منطقه زیبا که شامل تنگ سولک و نیمی از تنگه ماغر را تحت عنوان حفاظت شده سولک در بر می گیرد . علاوه بر آثار قدیمی و سنگ نوشته های باستانی موجود از دوران اشکانی دارای طبیعتی بدیع و استثنایی و چشمه زار و جنگلهای آن غالبا بلوط و درختان زیبای زربین و از تیپی کوهستانی و صخره ای برخوردار است . اهمیت اصلی آن وجود درختان نادر وکمیاب زربین بوده که اخیرا از طرف مدیریت منابع طبیعی استان عرصه هایی از آن زربین کاری شده است و چندین بنه و آبادی فصلی کوچک بنام آبدولی ، سینه سولک ، چال انجیر ، زیرچک( زیرکمر) در این منطقه موجود است .

 

تعداد شش چشمه دائمی و دو چشمه فصلی در عرصه مذکور وجود دارد که از میان این چشمه ها چشمه گوردک از آبدهی قابل توجهی برخوردار و ماورای بسیار حائز اهمیتی جهت وحوش منطقه محسوب می شود . مختصر باغات موجود انار و … از این چشمه مشروب و قسمت اعظم آن در قالب خط لوله آب آشامیدنی روستاهای بخش لیکک استفاده می شود . در حال حاضر آماری قریب به 30 الی 50 هزار اصله از درختان کهنسال و نهال های دست کاشت زربین شمال و غرب تنگ سولک را پوشش که این منظره بسیار بدیع چشم هر بیننده ای را خیره می گردانند. جالب تر از آن وجود حیات وحش بسیار غنی از جمله ، کل و بز و پرندگانی چون کبک ، تیهو ، کبوتر جنگلی و چاهی و انواعی از کلاغها در این منطقه بصورت مشهود موجود است . باید اذعان نمود این محدوده 2000 هکتاری شرایط بسیار حائز اهمیتی به عنوان آثار طبیعی ملی را دارا می باشد و تنها جاده خاکی ماشین رو بطول تقریبی 4 الی 5/5 کیلومتر تا محل روستای آبدولی در قلب تنگ سولک ادامه دارد . از طرفی منطقه مذکور از نقطه نظر پوشش گیاهی دارای گیاهان دارویی و خوراکی وزینتی حائز اهمیتی از قبیل بن سرخ ، حلپه، تره ، کارده ، آب اندول ، بومادران ، پشموک ، کنگر ، گل لاله سرنگون ، آویشن و … جنگلهای پرپشتی از بلوط و سایر گونه های متفاوت این محدوده را در گرفته است .

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.