نکاتی قبل از رانندگی در کویر

آیا رانندگی در کویر نیازمند احتیاط و کمی ترس است ؟ جواب آری است . مناطق کویری در مقایسه با مناطق جنگلی , کوهستانی و یا استپی قابل پیشبینی نیستند علاوه بر آین در این مناطق , نیروی کمکی در مواقع لزوم بندرت یافت می شود . مزیت مهم راه ها و مناطق کویری نسبت به کوهستان و جنگل برخورد نکردن با بن بست های مسیر و عوارض طبیعی است . راهنمایی در باره راه های کویری بسیار مشکل است . به نظر من رانندگان باتجربه را می توان به نوعی رانندگان نجات یافته خوش شانس تلقی کرد . در هر حال بعد از ورود به یک راه کویری بدون آگاهی از آن در مسیر رانندگی نکنید . این کار مانند دست کردن در یک سوراخ تاریک است . اولین نکته پیاده شدن از خودرو و سپس راه رفتن بر روی جاده یا زمین است تا هم نسبت به مسیر تا حدودی آگاهی پیدا کنید و هم میزان استحکام خاک را ارزیابی کرده باشید .
مهمترین راهنمایی : کوچکترین زوزه یا صدایی که از اتومبیل شنیده می شود را جدی بگیرید . صداهای کوچک و بی اهمیت خودرو می توانند مشکلات بسیار بزرگی هم برای سلامت شما و هم خودرو ایجاد کنند .
در این مقاله قصد دارم به وسایل نقلیه مناسب برای کویرنوردی , خطراتی که در کمین شما هستند , انتخاب مسیر مناسب , لیست حداقل تجهیزات برای امنیت شما و نکاتی که قبل از حرکت باید رعایت شوند , بپردازم .
خودرو

بعضی از خودرو های 4wd برای کویرنوردی بسیار مناسب و بعضی دیگر نامناسب هستند . خودروهایی با ارتفاع شاسی متوسط , حجم و قدرت موتور بالا همراه با وزن کم برای کویرنوردی بسیار مناسب هستند . از این روی خودروهای پاترول برای کویرنوردی مناسب نیستند . بهترین خودروها برای کویرنوردی جیپ های میول , لندرورو تویوتاهای مدل لند کروز هستند . خودروهایی مانند پیک آپ , رونیز , پرادو , رنجرور , سوزوکی , کورنادو در درجه بعدی از خودروهای ذکر شده قرار دارند.
نکته مهمی که در انتخاب وسیله کویرنوردی باید به آن توجه شود قیمت خودرو است . قیمت خودرو باید به گونه ای باشد که در تصمیم راننده در ترک آن تاثیر زیادی نداشته باشد . مثلا در شرایطی که خودروی شما در باتلاق گرفتار شده , ترک کردن یک جیپ میول 1 میلیون تومانی برای یک شخص بسیار راحتتر از ترک یک پرادو 60 میلیونی است .

راه


راه های کویری قابل پیشبینی نیستند . مثلا مسیری که توسط یک خودروی سواری طی شده ممکن است برای عبور در هفته بعد برای یک خودرو 4wd غیر ممکن باشد . برای مثال می توان به جاده خاکی مرنجاب به سفیدآب اشاره کرد که در بعضی از ماه ها می توان با پراید از آن عبور کرد و در زمانی که زمینها پف کنند و یا سطح آب زیرزمینی بالا باشد با بهترین خودروهای 4wd نیز به سختی می توان از آن عبور کرد .
معضل عمده راه های کویری نحوه زیر ساخت انهاست . در بعضی از راه ها (راه خاکی آران به مرنجاب)زمین , بوسیله بلدزر تراشیده شده , و در بعضی دیگر از راه ها مسیر به دلیل تردد خودروها کوبیده شده است . این عوامل باعث می شوند که این نوع جاده ها آسیب پذیر باشند . همچنین مقالاتی که در گوشه و کنار در مورد نوع راه می خوانید فقط برای زمان خود قابل استناد هستند و ممکن است مسیر در اثر مرور زمان و فرسایش آب و باد از بین رفته باشد و یا کاملا توسط شن پوشیده شده باشد .
راه های خاکی به سه دسته تقسیم بندی می شوند 1-راه های سنگریزه ای 2-راه های خاکی با خاک مناسب 3-راه ههای خاکی باخاک ضعیف و یا شنی
حرکت در جاده های سنگریزه ای بندرت مشکل ساز میشوند . مگر اینکه عمق سنگریزه زیاد باشد و سنگها با زیر خودرو برخورد کنند . این اتفاق آسیب چندانی به خودروی شما نمی رساند ولی باعث ناراحتی راننده و دیگر سرنشینان می شود و یا دچار پنچری شوید . به غیر از این دو حالت مشکل دیگری در این نوع راه ها پیشبینی نمی شود . اغلب خودروهای 4wd قابلیت عبور از جاده های خاکی با خاک مناسب را دارند و خودروهایی که پیشتر به آنها اشاره شد قابلیت عبور از جاده های خاکی با خاک ضعیف را دارند.
از توجه به وضعیت آب و هوایی منطقه غافل نشوید زیرا یک طوفان کویری می تواند یک فرورفتگی خشک را تبدیل به یک دریاچه عظیم کند و یا یک راه خاکی مناسب را تبدیل به باتلاقی بزرگ نماید .
رانندگی در کویر می تواند مخمصه بزرگی برای هر شخصی , بدون توجه به میزان مهارت و تجربه  فرد در رانندگی باشد . قبل از عزیمت به کویر نکات زیر را رعایت کنید تا میزان خطر را به حداقل ممکن کاهش دهید.

قبل از حرکت دوستان و نزدیکان خود را از مقصد و زمان بازگشت خود آگاه سازید.

اتومبیل خود را سرویس کامل و تون آپ کنید . (تون آپ باید در هر 15000 کیلومتر تکرار شود) . اتوموبیل خود را یک یا دو هفته قبل از سفر سرویس کنید . این کار را به روز آخر نسپارید.

ترمینال ها و اتصالات باتری خودرو را مورد بازبینی قرار دهید تا از محل خوردگی ها و پوسیدگیهای احتمالی آگاه شوید. اتصالات و ترمینالهای را می توان به راحتی و با استفاده از یک برس آغشته به سودای خوراکی و آب تمیز کرد. آب باتری را چک کنید و آب مورد نیاز آن را در باتری بریزید . (اگر از باتری خشک استفاده نمی کنید).

میزان توان و قدرت باتری را چک کنید . اگر باتری شما بیشتر از 2 سال کار کرده آن را تعویض کنید.

میزان باد چرخها را چک کنید و فشار باد آنها را بر اساس راهنمای خودرو تنظیم نمایید.

رادیاتور خودرو را برای ترک های احتمالی مورد بازبینی قرار دهید . میزان فشار درونی رادیاتور را چک کنید تا از ترکهای میلیمتری که با چشم قابل رویت نیست آگاه شوید.

پمپ آب خودرو را چک کنید

بوسیله یک هیدرومتر میزان توان خنک کنندگی ذخیره در  رادیاتور  را در هنگام جریان مضاعف چک کنید.  ضد یخ موجود در رادیاتور باید کاملا تمیز و سطح آن باید تا نقطه مشخص شده در رادیاتور بالا باشد . فراموش نکنید که مایع ضد یخ فقط برای جلوگیری از یخ زدن نیست بلکه عامل بسیار مهمی در جلوگیری از جوش آوردن موتور می باشد. در صورتی که خودروی شما 30000 کیلومتر کار کرد دارد و تا کنون داخل رادیاتور را نشسته اید این کار را حتما انجام دهید.

کلیه سیمها و اتصالاتی که مرتبط با سیستم خنک کننده اتوموبیل است را به خوبی بازرسی کنید و هر کجا ایرادی مشاهده کردید در رفع آن اقدام کنید.

کلیه روغنها و مایعات موجود در خودرو را چک کنید . (روغن موتور , روغن ترمز , روغن کلاچ هیدرولیک , روغن انتقال قدرت , روغن فرمان هیدرولیک و …)

روغن موتور و فیلتر روغن را در هر 5000 کیلومتر تعویض کنید.

اطمینان حاصل کنید که کلیه چراغهای خودرو سالم هستند و لامپهای خراب را تعویض کنید .

لاستیکها را چک کنید و اطمینان حاصل کنید که از میزان کافی عاج برخوردارند . جک و لاستیک زاپاس را چک کنید . اگر برایتان مقدور است از دو لاستیم زاپاس استفاده کنید و یا به وسایل پنچرگیری تیوب لس مجهز باشید.

روغن موتور , روغن ترمز , ضد یخ , روغن فرمان هیدرولیک اضافه و آب کافی همراه داشته باشید.

به یاد داشته باشید که دمای زیاد زمین و سرعت بالا می توانند فشار زیادی به لاستیک های قدیمی و همچنین بسیار نو وارد آورند.

نظرات بسته شده است.