پارک ملی خبر

نام انگلیسی:  Khabr national park   

نام فارسی :  پارک ملی خبر 

 

 

موقعیت جغرافیایی

 

پارک ملی خبر در استان کرمان وبین N2859 الی N2825 عرض شمالی و E5602 الی E5639 طول شرقی واقع شده است.مساحت آن درحدود149934 هکتار می باشد.

پوشش گیاهی: ارس ,‌بنه ,‌ کیکم ,‌ ارژن ,‌ زیتون وحشی,‌تنگس ,‌ نسترن وحشی ,‌قیچ,‌ گز,‌ استبرق,‌ انارشیطان. پستانداران : کل و بز , قوچ و میش ,‌ جبیر ,‌‌پلنگ ,‌ یوزپلنگ ,‌ کفتار ,‌روباه معمولی ,‌ شغال ,‌ گرگ ,‌ ‌کاراکال, تشی ,‌ خرگوش ,‌ سنجاب ,‌رودک عسل خوار و‌ خارپشت بیابانی.

پرندگان : هوبره ,‌کبک ,‌تیهو, شبگرد, دلیجه ,‌ عقاب دوبرار,‌ کبوتر جنگلی ,‌ سبز قبا,زنبورخورکوچک و‌هدهد.

 

 

این پارک در جنوب شهر بافت قرار دارد مساحت این پارک حدود 000/120 هکتار میباشد. در سال 1379 بعنوان پارک ملى از سوى سازمان حفاظت محیط زیست اعلام شده است. این پارک داراى پوشش گیاهى غنى بوده و گونه هاى جانورى کاراکال، گرگ، جبیر، کل و بز، قوچ و میش، مانندپلنگ، یوزپلنگ، و پرندگانى مانند هوبره، دراج، کبک، تیهو، عقاب طلایى، سارگپه پا بلند و تعداد زیادى از پرندگان آوازه خوان را در خود جاى داده است. پناهگاه حیات وحش روچون نیز با 000/50 هکتار وسعت در
جوار این پارک قرار گرفته است
‌‌‌‌‌
 

خبر و طبیعت زیبایش
کرمان دیاری است آرمیده در دل کویر. دیاری که زخم تازیانه های باد همواره بر تنش نقش بسته و از هر زخم درختی به بار آمده است. سرزمینی که با وجود صحراهای داغ و تفتیده، سرشار از طبیعتی است که انتظار باران و غرورسرکش کویر او را از سبز شدن باز نمی دارد. در پهنای این سرزمین، جنگل ها، مراتع، کوهستانها و طبیعت رازآلودی غنوده که پناهگاه امنی است برای انسان به تنگ آمده از زندگی معاصر. انسانی که در عمیق ترین زوایای روح خود عاشق طبیعت است.

پارک ملی خبر و پناهگاه حیات وحش روچون ، با ۱۷۰ هزار هکتار وسعت، در محدوده حوزه استحفاظی شهرستان بافت و در فاصله ۶۰ کیلومتری جنوب این شهرستان واقع شده است. سه نوع آب و هوای سردسیر، معتدل و گرمسیری در پارک موجب تشکیل سیستم های اکولوژیک مختلف شده و زیستگاههای متفاوت، چشم اندازهای دیدنی و گونه های گیاهی و جانوری فراوانی را در منطقه بوجود آورده است. پس از بررسی های انجام شده در سال ۱۳۵۴، منطقه خبر و روچون، در لیست پناهگاه و مناطق حفاظت شده کشور ثبت و در سال ۱۳۷۸ بخش اعظم آن تحت عنوان پارک ملی خبر به تصویب شورای عالی محیط زیست رسید. کوه خبر دامنه های سرسبز این کوه، دشت ها، چراگاهها و ارتفاعات نیمه گرمسیری و مناطق معتدل تا زمینهای گرمسیری جنوبی، در هر گوشه ای از دامان دست نخورده و پراعجاب خود، پوششهای گیاهی خاصی را می پروراند و در هر فصل از سال پذیرای گونه های جانوری مختلفی می باشد. علاوه بر این در طی سالیان دراز، فشارهای طبیعی، برداشتها و خشکسالی های متوالی را تحمل نموده و گونه های جانوری و گیاهی موجود در آن، همواره خود را با این زندگی پرفراز و نشیب وفق داده و باقی مانده اند. اما متأسفانه گونه هایی نیز وجود داشته اند که نسل آنها قبل از اعمال کنترل و حفاظت منطقه منقرض شده است. ساکنین منطقه می گویند که تا سال ۱۳۴۱ شمسی در کوه بزرگ خبر، کوه زنجیر آویز و … خرس سیاه آسیایی زندگی می کرده و غذای خود را از میوه های اهلی و وحشی نظیر زیتون، انجیر، خرما و همچنین عسل به دست می آورده است. جمعیتی از گور ایران نیز تا سال ۱۳۴۱ در دق علیجان زندگی می کرده که از آن سال به بعد این حیوان در منطقه دیده نشده است،. بخش اعظم این منطقه به وسیله کوهها پوشیده شده، اما پراکندگی این ارتفاعات در تمامی سطح پناهگاه یکسان نیست.

 

به جز کوه بزرگ و کوچک خبر که در شمال غربی پناهگاه به صورت منفرد دیده می شود، دیگر کوههای مرتفع موجود در پناهگاه، به صورت رشته کوهی از شمال شرقی تا جنوب غربی پناهگاه کشیده شده است. همچنین وسعت زیاد منطقه باعث ایجاد دره های بسیاری شده که از مهمترین آنها می توان به دره شاه ولایت، دره خبر، دهنه گردو و … اشاره کرد. دو قله اصلی چاه برف و برج شوم از دیگر جلوه های طبیعی این منطقه است. همچنین غار شب پره که در کوه خبر واقع شده و شبیه تالار بزرگی با ۴۰ متر ارتفاع و ۲۰ متر پهنا است که دیوار ه ای صیقلی بر پیشانی آن مشاهده می شود. در این پناهگاه دشتهای مختلفی نظیر: دشت مرکزی، دق علیجان، دشت میل زنگی و … وجود دارد که زیستگاههای مناسبی برای انواعی از جانوران می باشد. به دلیل کمبود ریزشهای جوی، میزان آبهای سطحی منطقه بسیار ناچیز است و به جز ایامی که در اثر بارندگی شدید مسیلها آبدار می گردند، بقیه مواقع سال اکثر مسیلها خشک و بی آب بوده و ساکنان منطقه همچنین وحوش و دامها، نیاز خود را از آبهای زیرزمینی تأمین می کنند. چشمه ها، رودخانه ها، چاهها، قنوات و ریزابهای موقت و فصلی از منابع آبی این منطقه به شمار می آیند.

پوشش گیاهی
در تشکیل جوامع گیاهی مختلف در پناهگاه حیات وحش خبر و روچون، عواملی نظیر ارتفاع از سطح دریا، رطوبت، جنس طبقات خاک، وجود ارتفاعات و دیگر عوامل اقلیمی و ریزشهای جوی دخالت دارند. یکی از عوامل بسیار مهم در پوشش گیاهی منطقه، تأثیر عملیات بهسازی یا تخریب منطقه به وسیله انسان است. به طوری که دخل و تصرف ایجاد شده و تغییرات مصنوعی می تواند چهره یک منطقه را دگرگون کند. نمونه ای از این تغییر فاحش را می توان در دره سوهاندر در حوزه دهسرد و بسیاری نقاط مشابه دیگر مشاهده نمود که در حالت طبیعی پوشش مرتعی و جنگلی آن حدود ۸۰ درصد بوده. اما هم اکنون به کلی نابود شده و تنها ۲۰ درصد پوشش گیاهی آن باقی مانده است. از رویشهای عمده این پارک می توان به گونه هایی نظیر: کلاه میرحسن، ارچن، سیه چوب، انواع گون، زیتون وحشی و جنگلهای بادام وحشی، کنار، اورس، بنه و کهکم، پوشش انبوه هوم تنگس، درمنه و انواع گیاهان دارویی علفی اشاره کرد.
همچنین در میان ارتفاعات رشته کوه خبر، درختان اورس و سروکوهی تنومندی رشد کرده که با توجه به دیواره های بلند پیرامون آنها، یکی از نادرترین مناظر بدیع طبیعت ایران را بوجود آورده است.

کوهها
۱)کوه شاهزاده
این کوه در دهستان بزنجان شهرستان بافت و درفاصله 20 کیلومتری شمال شرقی آن واقع شده است. ارتفاع آن حدود ۴۳۷۵متر است و جزو کوههای فرعی رشته لاله زارمحسوب می شود.

۲)کوه خبر

غارها
غارترنگ ( Qar torang)
غار چشم سبزگوغر( Qar casm sabz gugar )
غار جواران رابر از توابع شهرستان رابر(Qar
javaran rabor)
غار شب پره خبر بافت( Qar sabparexabr)

مناطق حفاظت شده طبیعی استان کرمان شرایط اقلیمی خاص و تنوع آب و هوایی دارد و از سه گونه آب و هوای گرمسیری ، سردسیری و معتدل برخوردار است . به همین دلیل این استان از زیستگاههای متعدد طبیعی برای پرورش گونه های متنوع گیاهی و جانوری است که درسالهای اخیر به حفظ و حراست آن توجه شده است.

منطقه شکار ممنوع انجرک (anjerak)

منطقه شکار ممنوع انجرک برگرفته از نام روستای انجرک با وسعتی هکتار در محدوده بخش رابر واقع شده و تماما
به صورت پرتگاههای صخره ای و پوشیده از درختان جنگلی
است.

پناهگاه حیات وحش خبر و روچون:

این پناهگاه در محدوده شهرستان بافت واقع و در سال 1350 یکی از مناطق حفاظت شده است اعلام شده و از مناطق کمیاب
و نادر کشور است که از جهات مختلف آموزشی ، تفریحی ، علمی و اقتصادی مورد استفاده قرار می گیرد.
مساحت این منطقه حدود 169200 هکتار تعیین و اعلام شده است . نام این پناهگاه در سال 1354 تحت همین عنوان در
فهرستی شامل تعداد 36 منطقه حفاظت شده پارک ملی و پناهگاه حیات وحش کشور به سازمان ملل اعلام شده است در منطقه حیات وحش خبر و روچن گونه های جانوری بسیار متنوعی زندگی
می کنند و زیستگاه پستاندارانی چون پلنگ ، گربه، کل و بز ، قوچ و میش ،شغال ، کفتار، گراز، گرگ ، آهو ، خرگوش
و غیره است .
انواع شکاریها از جمله عقاب طلایی ، عقاب دو برادر ، عقاب مارخور ، دلیجه کوچک ، هماو کرکس به تعداد فراوان در
این زیستگاه وجود دارند .
پرنده جیرفتی که از جمله پرندگان کمیاب محسوب می شود در پناهگاه خبر و روچون زندگی می کنند

 

برای مشاهده نقشه هوایی منطقه کلیک کنید.

۷ نظرات
  1. کیانوش می‌گوید

    سلام
    از اینکه خبر را خوب با تمام جزییات وصف کردی ممنون

  2. محمد علی احمدی پور می‌گوید

    مطالب بسیار خوب است مرسی ، ولی جا دارد خبر را بیشتر معرفی کنیم مثل آداب رسوم ،شجره خبر ، قومها و قبیله ها ، قدمت تاریخی ، میزان تحصیلات خبریها چهره های ماندگار و … بنده همینک در شهرستان میناب هر مزگان در حال خدمتم و دوست دارم مطالب مفیدتر از خبر بشنوم و افتخار کنم

  3. کامران جهانداری می‌گوید

    من یک خبری هستم ازاینکه این مطالب وتصاویرراجمع اوری کردیدواقعاازشماممنونم بنده بدلیل علاقه ای که به محل تولدم دارم درهرماه حداقل یک شب درکوهستان باصفای خبراتراق وازجاذبه های ان لذت می برم همینجاازهمه ضمن دعوت جهت بازدیدتقاضادارم واقعادرحفظ پاکیزکی جنگل بکوشندوازطبیعت بکروسالم وتمیز ان لذت ببرند

  4. رسول سلجوقی می‌گوید

    با تشکر ازاینکه گوشه ای از سرزمین گنج های پنهان را معرفی کردید

  5. رهگذر می‌گوید

    دستت درد نکنه

  6. رسول جهانداری می‌گوید

    از اینکه یک خبری هستم افتخار میکنم وبابت این مطلب ارزشمندی که گرداوری نمودید کمال سپاس را دارم.خبر بهشت جنوب ایران عزیز است.

  7. moein akbari می‌گوید

    با تشکر از اطلاعات مفیدی که در اختیار دوستان قرار دادین اگر می شد تورهای ۱ یا چند روزه برای منطقه خبر داشته باشم و از نزدیک با محیط زیست این منطقه آشنا بشیم خیلی خوب بود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.