پناهگاه حیات وحش دز، خوزستان

نام انگلیسی:  Dez nature reserve    

نام فارسی :  پناهگاه حیات وحش دز 

 

 

موقعیت جغرافیایی

پناهگاه حیات وحش دز بین N3200 عرض شمالی و E4830 طول شرقی و در اطراف استان خوزستان وشهرستانهای شوش و دزفول واقع شده است. مساحت آن در حدود5301  هکتار می باشد.

پوشش گیاهی: پده,گز, سریم, بنگله, علف مار و تمشک .

پستانداران: گوزن زرد ایرانی.

 

منطقه مورد نظر در سال 1346 منطقه حفاظت شده اعلام شده و در سال 1348 قسمتی از آن پارک وحش و در سال 1355 پناهگاه حیاط وحش دز معرفی گردید.این منطقه در 31 درجه و 35 دقیقه تا 32 درجه و 15 دقیقه عرض شمالی و 48 درجه و 21 دقیقه تا 48 درجه و 51 دقیقه شرقی واقع می باشد.مساحت منطقه حفاظت شده و پناهگاه حیات وحش دز بترتیب 17533 و 5301 هکتار می باشد.جنگل دز با طول حدود 150 کیلومتر از سردار آباد دزفول شروع و در امتداد رودخانه دز به طرف جنوب تا عنافچه نزدیک اهواز امتداد دارد (در 20 کیلومتری شرق جاده ترانزیتی اهواز-شوش).سازندهای زمین شناسی که در اطراف منطقه دارای رخنمون می باشد عبارت است از آغاجاری، بخش لهبری و کنگلومرای بختیاری.رسوبات آبرفتی و خاکهای منطقه بیشتر شامل خاکهای قهوه ای، آبرفتی با بافت ریز، آبرفتی با بافت درشت و خاکهای شور قلیایی می باشد.
 
 
راههای دسترسی به منطقه
جاده آسفالته رانکین: این جاده که به شرکت کشت و صنعت کارون اختصاص دارد از میان پناهگاه حیات وحش دز جنب منطقه آب شیرین گذشته و پناهگاه حیات وحش دز را به دو قسمت تقسیم می کند.
از 20 کیلومتری شرق جاده ترانزیتی اهواز-شوش می توان وارد منطقه شده همچنین جهت دسترسی به منطقه از راه آهن سراسری اهواز-تهران در دومین ایستگاه در نزدیکی اندیمشک به رودخانه و منطقه حفاظت شده دز نزدیک شده و از فاصله 1 کیلومتری آن گذر کرد.
 
 
معرفی گیاهان منطقه
درختان پده وگز که به ترتیب اشکوب فوقانی یا چهارم واشکوب سوم را بخود اختصاص می دهند. اشکوب دوم جنگل های دز را درختچه های سریم، جاز، تمشک، استبرق، کهورک و لگجی بوجود آورده واشکوب اول که در واقع زمین کف منطقه را می پوشاند از گیاهان خانواده های یونجه وگرامینه ودیگر گیاهان علفی و یکساله تشکیل شده است.
 
معرفی جانوران منطقه
جنگل کرخه زیستگاه اصلی جانوران زیادی در منطقه خوزستان می باشد که مهمترین آنها گوزن زرد است که از گونه های نادر ایران و جهان به بشمار می رود علاوه بر آن گونه های جانوری با ارزش نظیر انواع پرندگان شامل بلبل خرما، لیکو، دراج و… در منطقه زندگی می کنند از پستانداران با اهمیت منطقه رودک عسل خوار، گربه جنگلی را می توان نام برد.
 
آثار تاریخی – فرهنگی مذهبی
معبد چغازنبیل در نزدیکی منطقه، قدیمترین و بزرگترین بنای خشتی و آجری جهان است که از زمان ایلام میانه به یادگار مانده است
همچنین پل ساسانی به عنوان قدیمی ترین پل جهان، آسیاب های دزفول، مقبره سبز قبا ، بقعه محمد بن جعفر طیار در شهر دزفول در نزدیکی منطقه از دیگر آثار مذهبی ، تاریخی است.
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.