نیزار روستای مصر

نام انگلیسی : Mesr village canebrake    

نام فارسی :  نیزار روستای مصر 

 

 

نیزار مصر در 6 کیلومتری شمال شرقی روستای مصر و 2 کیلومتری شرق روستای فرحزاد در شمال شرقی استان اصفهان واقع شده است. موقعیت جغرافیایی نیزار E5448 و N3405 است.  محصور شدن نیزار  توسط  شنهای روان، جلوه منحصر  به فردی به آن داده است. این نیزار آبشخور اصلی حیات وحش کویر منطقه است. ارتفاع نی ها در پاره ای از موارد به 4 متر هم می رسد. نیزار مصر مکان مناسبی برای عکاسی از حیات وحش کویر است.

 

علت پیدایش این نیزار و چشمه آن سیل ویرانگر روستای مصر در سال 1355 بوده که باعث ایجاد دریاچه بزرگی در مکان نیزار فعلی شده است. دریاچه مذکور به مرور زمان خشک شده ولی مسیر آب ایجاد شده در زیر ماسه ها و زمینهای این منطقه موجب شده که پساب کشاورزی روستای امیر آباد پس از نفوذ به لایه های زمین، در منطقه نیزار مجددا به سطح زمین بیاید و باعث ایجاد این نیزار گردد. مزه آب نیزار شور است ولی درصد شوری آن به حدی نیست که موجب کویری شدن منطقه گردد. آب نیزار پس از آمدن به سطح و طی مسافتی در حدود 2 کیلومتر مجددا در زیر لایه های ماسه فرو میرود و بار دگر در منطقه دریاچه نمک سلکنون به سطح می آید. با این تفاوت که به علت شور زمینهای دریاچه، آب بسیار شور گشته به نجوی که در پایین دست دریاچه مسیر نهر ایجاد شده کاملا پوشیده از نمک است.

 

 

حاشیه نیزار دارای اجتماعات گیاهی فراوان از نوع ماسه پسند است. از جمله این گیاهان می توان به درختچه های تاغ، اسکنبیل، گز، نتر، نسی، دم گاوی و… اشاره کرد. حیات جانوری منطقه شامل گرگ، روباه شنی، گربه شنی، شغال، کاراکال، چکاوک کاکلی، مگس گیر، سبزقبا، شاهین، سارگپه بیابانی، جرد، پامسواکی، جربیل، آگامای سروزغی و دم سیاه، تیر مار، مار جعفری، شتر مار، انواع عقرب و… است. به دلیل مرطوب بودن منطقه در صورت گرمی هوا انواع حشرات از قبیل پشه و مگس به وفور قابل مشاهده است.

 

دسترسی

دو راه برای دسترسی به نیزار وجود دارد . مسیر اول مسیر روستای امیر آباد به نیزار است و مسیر دوم مسیر روستای فرحزاد می باشد. شایان ذکر است که هر دو مسیر فقط بوسیله خودرو های دو دیفرانسیل قابل تردد هستند. هر دو مسیر از میان تپه های شنی عبور می کند با این تفاوت که مسیر روستای فرحزاد نیاز به مهارت بیشتری دارد.

۳ نظرات
  1. مهدی نجاری می‌گوید

    با سلام
    نیزار مصر کماکان وجود دارد و بنده ۲ ماه پیش بازدید داشتم از منطقه و به نیزار هم رفتم

  2. فرهاد خلفی می‌گوید

    سلام. آیا این نیزار و چشمه اون همچنان وجود دارد یا براثر خشکسالی از بین رفته است؟
    ممنون میشم اگه لطف کنید و پاسخ بدید.
    باسپاس فراوان

  3. مجيد می‌گوید

    با سلام در صورت امکان چگونگی مبارزه با نی در مزارع را توضیح دهید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.