آگامای صخره ای فلس درشت

نام علمی : laudakia nupta

نام انگلیسی : large scaled rock agama

نام فارسی : آگامای صخره ای فلس درشت


 

پراکندگی

مشخصات: فلسهای پشتی یکنواخت، فلسهای میانی پشتی در ردیف‌های طولی مورب که پهنای آنها بیشتر از طول و به تعداد 16 تا 20 ردیف مشخص، دم کم و بیش به بندهای مجزا تقسیم شده که در دو سوم ابتدایی، هر بند از بیش از دو حلقه فلسی تشکیل یافته که از پهلو مشخص هستند و یا اینکه بندهای دم نامشخص هستند.
رنگ آمیزی: سطح رویی بدن قهوه ای روشن، زیتونی، سبز کمرنگ یا قهوه ای تیره، با تعدادی فلسهای زرد و سیاه پراکنده؛ یک سوم یا نصف انتهایی دم سیاه یا قهوه ای تیره؛ سطح شکمی خرمایی روشن، چانه، گلو و قفسه سینه در نر آبی تیره، اغلب با لکه‌های رنگی روشن؛ جوانها با آثار عرضی تیره بر پشت که با افزایش سن شبکه ای می شوند. در نرهای زیر گونه L.n.fusca تمام سر زرد که در فصل زاد و ولد بیشتر دیده می شود؛ و نیز بدن، اندامهای حرکتی و دم قهواه ای تیره تا سیاه دودی است.
 

زیستگاه: نواحی کوهستانها، در میان صخره‌های بزرگ آهکی، چینه‌هایی که دارای شکاف‌های عمیق اند، اطراف محلهای سکونت انسان معمولاً روی دیوارها، بناهای ساخته شده از آجرهای گلی، مقبره‌ها و گورستانهای قدیمی، خرابه‌ها، با پوشش گیاهی پراکنده بوته ای و درختچه ای همراه با علفها و گیاهان یکساله.
 

عادات و رفتار: در گرمترین ساعات روز فعالیت می کنند. اغلب در بلندترین مکان نظیر روی صخره‌ها، بر آمدگی‌ها، حتی روی دیوار و پشت بام خانه‌ها، طوری می نشینند که تا محدوده زیادی را برای یافتن شکار زیر نظر داشته باشند. رژیم گوشتخواری و گیاه خواری دارند، از حشرات و لارو آنها، عنکبوتیان و نیز دیگر مهره دارانی که بتوانند آنها را شکار کنند و از پای در آورند تغذیه می کنند. اکثراً در همان محلی که به عنوان مخفیگاه انتخاب می کنند، مثل زیر سنگهای بزرگ، شکاف صخره‌ها و دیوارها، حفره‌ها و سنگ چینها تخم گذاری می کنند. ممکن است تعداد زیادی تخم مربوط به چندین آگاما در یک جا دیده شود.
 

پراکندگی جهانی: عراق، ایران، افغانستان، پاکستان.
 

اندازه: نوک پوزه تا مخرج 168 میلیمتر دم 341 میلیمتر.
 

ملاحظات: محل نمونه تیپیک زیر گونه L.n.nupta از تخت جمشید در ایران و محل نمونه تیپیک زیر گونه L.n.fusca در ایران از کاگان و نزدیک جالق واقع در استان سیستان و بلوچستان می باشد. زیر گونه fusca توسط Khan 2002 یک گونه کامل معرفی شده است. در ایران زیر گونه fusca از جنوب شرقی گزارش شده است.

 

۲ نظرات
  1. خلیل از گلستان_ترکمن صحرا می‌گوید

    با سلام و خسته نباشید خدمت دوستان و آقای دکتر پویانی عزیز…

    بنظرم توضیحات کم بود…
    چندتا سوال داشتم و در آخر یه توضیح مختصر میخوام بدم جهت اطلاع دوستان و هموطنان البته صد البته با اجازه شما اگه این پست منو به اشتراک بذارین…

    ۱_این جانوران از چه موجوداتی ترس دارن که یه وقت شکارشون نشن؟تا اونارو دیدن بهم دیگه حمله کنن یا ازشون فرار کنن؟

    ۲_میشه بگید اینا سمی هستن یا نه؟

    ۳_اگه سمی هستن سم رو از چ طریقی ب دشمن تزریق میکنه از دندوناشون یا بدنشون که تیغ ماننده؟
    ۴_ وقتی انسان این خزنده رو تو دست بگیره هیچ خطری براش نداره؟ از لحاظ تولید سم

    این خزنده در قسمت جلویی فک بالایی و پایین، دندونای نیش مانند، مثه مار دارن ناگفته نماند که آرواره های پر زور و سریع ب سرعت برق هم دارن اگه یه وقتی کسی این جانور رو دستش گرفت از بردن انگشت جلوی دهنش اکیدأ خودداری نماید خیلی باید خوش شانس باشی تا انگشتتو قطع نکنه

    آقای دکتر من چندتا عکس از نزدیک این جانور که تو دستم بود انداختم بخوای براتون ارسال میکنم از طرف من یادگاری بذارید تو سایت

    خب دوستان ببخشید اگه خوب نتونستم توضیح بدم یا زیادی حرف زدم

    تا پیامی دیگر بدرود

  2. محمد می‌گوید

    عالی بود

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.