مرور رده

کاروانسرا و قلعه‌های ایران

از جمله يادگارهاي پر ارزش معماري ايران كاروانسراهاست كه از روزگار كهن به دلايل گوناگون و ارتباطي چون جريان اقتصادي ، نظامي جغرافيايي و مذهبي بنياد گرديده و در ادوار مختلف بتدريج توسعه و گسترش يافته است .

عملكرد هاي گوناگون كه كاروانسراها در گذشته بعمده داشته اند باعث شده است نامهائي ما نند كاربات – رباط – ساباط – خان – اين Inn در فرهنگ لغات داده شود كه در اصل داراي وظايف مشابهي مانند كاروانسرا ها بوده ولي از نظر خصوصيات و معماري هر يك داراي ويژگي هاي متفاوت بوده اند . با توجه به كار برد – توسعه گسترش كاروانسراها در ايران مي‎توان علل پيرايش كاروانسرا ها را نياز اساسي و حمايت كاروانيان دانست بنابراين بناهاي مشابهي كه با نامهاي مختلف احداث گرديده به احتمال زياد بهمين منظور و هدف بوده است . كلمه كاروانسرا مشتق از كاروان – كاربان بعضي گروه مسافران (قافله ) كه دسته جمعي مسافرت مي كنند و سراي به معني خانه و مكان است هر دو كلمه كاروان و سراي مشتق از پهلوي ساساني يعني فرس ميانه است . چنانه در فرهنگ لغات و ساير منابع ادبي نامهاي كاروان خانه – كاروان گاه كاروان گه بعضي كاروانسرا مورد استفاده قرار گرفته است .

كاروانسراها و قلعه هاي استان همدان كاروانسراها و قلعه‌های استان آذربايجان شرقی كاروانسراها و قلعه‌های استان آذربايجان غربی كاروانسراها و قلعه‌های استان اردبيل كاروانسراها و قلعه‌های استان ايلام كاروانسراها و قلعه‌های استان چهارمحال و بختياری كاروانسراها و قلعه‌های استان خوزستان كاروانسراها و قلعه‌های استان زنجان كاروانسراها و قلعه‌های استان فارس كاروانسراها و قلعه‌های استان قزوين كاروانسراها و قلعه‌های استان كردستان كاروانسراها و قلعه‌های استان كرمانشاه كاروانسراها و قلعه‌های استان کهگیلویه و بویراحمد كاروانسراها و قلعه‌های استان گلستان كاروانسراها و قلعه‌های استان لرستان كاروانسراها و قلعه‌های استان مازندران كاروانسراها و قلعه‌های استان مركزی كاروانسراها و قلعه‌های استان هرمزگان کاروانسراها و قلعه‌های استان اصفهان کاروانسراها و قلعه‌های استان بوشهر کاروانسراها و قلعه‌های استان تهران کاروانسراها و قلعه‌های استان سمنان کاروانسراها و قلعه‌های استان سیستان و بلوچستان کاروانسراها و قلعه‌های استان قم کاروانسراها و قلعه‌های استان کرمان کاروانسراها و قلعه‌های استان گیلان کاروانسراها و قلعه‌های استان یزد کاروانسراها و قلعه‌های استانهای خراسان رضوی، شمالی و جنوبی لیست مقالات مرتبط با کاروانسرا و قلعه‌ها

ارگ طبس

این ارگ از مجموعه بناهای تاریخی این شهر بسیار قدیمی است که هم اکنون آثار چندانی از آن باقی نمانده است. این ارگ به احتمال زیاد، قدمتی دورتراز دوره­ های اسلامی دارد و به احتمال قریب به یقین، از آثار دوره پیش از اسلام است که در دوره…

قلعه نوشیجان(دژ-آتشکده)

تپه- قلعه نوشیجان در 60 کیلومتری جنوب همدان و 20 کیلومتری غرب ملایر در منطقه­ ای موسوم به شورکات واقع شده است. از سال 1346 به سرپرستی دیوید استروناخ حفریات علمی در این محل آغاز گردید که منجر به شناسایی سه دوره فرهنگی شد. دوره…

قلعه دختر(قیزقالاسی)

این قلعه با آن که تخریب شده است، ولی هنوزپی، بنا و دیواره­ های آن باقی مانده است. برخی ازسردرهای و پله­ های سنگی که تراش خورده، نشانگر معماری زیبا و رونق آن در دوران خود است. این قلعه که اهمیت نظامی داشته، برتمام شهر همدان و…

قلعه خرابه(قلعه یزدگرد)

این قلعه که آثار ویرانه ­های آن هنوز هم در کوه یزدگرد در جنوب شهرستان ملایر و 10 کیلومتری شرق جاده ملایر-بروجرد وجود دارد، به دوره ساسانیان مربوط است و احتمالاً مدتی پناهگاه یزدگرد سوم بوده است. در حال حاضر فقط آثار دیواره­ های…

قلعه چوبین

در سال 1356 در این قلعه توسط استروناخ دو گمانه آزمایشی زده شد که منجر به بیرون آوردن سه خمره گلی بزرگ گردید. قلعه در کنار اراضی دولت­آباد ملایر به صورت مخروبه ای قرار دارد. قبل از احداث شهر ملایر به نام شهر چوبین یا چوبینه شهرت داشت…

قلعه هرمز

این قلعه که در ضلع شمالی جزیره هرمز و در ساحل دریا قرار دارد، مهم ترین قلعه باقی مانده از روزگار تسلط پرتغالی­ها بر سواحل و جزایر خلیج فارس است. این قلعه به فرمان«آلفونسو آلبوکرک» دریانورد پرتغالی در سال 1507 میلادی، در…

قلعه خمیر

این قلعه در نزدیکی بندر خمیر قرار دارد. ازاین قلعه امروزه به جز بقایای دو سردر شمالی و جنوبی و برج شرقی نیمه ویران آن، اثری برجای نمانده است. سردر شمالی قلعه که اکنون در کنار کوچه تنگی متصل به شهر خمیر جای دارد، به صورت شکوهمندی از سنگ و…

قلعه هزاره(بی بی مینو)

تنها بنای تاریخی شهر میناب، قلعه­ ای موسوم به قلعه هزاره است. مردم بومی این قلعه را «بی­بی مینو» می­نامند و معتقدند که در روزگاران گذشته دو خواهر به نام­های «بی­بی مینو» و «بی بی…

قلعه لافت

در انتهای تپه­ ای که روستای لافت در کنار آن قرار دارد، قلعه مخروبه ای وجود دارد که اهالی محل به آن قلعه نادری می­گویند. این قلعه، نقشه مربع شکل دارد و آثار چهار برج درآن دیده می­شود. در ورودی قلعه رو به جنوب باز می­شده…

قلعه پرتغالی ها

در انتهای شمال شرقی جزیره قشم، یک قلعه قدیمی و مخروبه وجود دارد. این قلعه را در سال 1030 هجری قمری(1621 میلادی) به دستور پادشاه اسپانیا، در مسیر بندر قشم ساخته ­اند. این قلعه در سل 1622 به دست سپاهیان ایران فتح گردید و تا امروز نیز…