تالاب پیرسلیمان

نام انگلیسی:  Pir-Soleyman wetland    

نام فارسی :  تالاب پیرسلیمان 

 

 

موقعیت جغرافیایی

تالاب پیرسلیمان در موقعیت جغرافیایی N344020 E480241 در استان همدان واقع است. این تالاب در دشت اسدآباد واقع شده و مهمترین ویژگی آن تنوع پرندگان و پوشش گیاهی فراوان در بهار و تابستان است. این تالاب در شرق روستای پیر سلیمان واقع در 39 کیلومتری جنوب شهرستان اسدآباد واقع شده است. ارتفاع تالاب از سطح دریا در حدود 2160 متر است. تالاب گستره ای شمالی جنوبی دارد و طول آن در حدود 500 متر و عرض آن 300 متر است. این تالاب نام خود را از پیر مقدس سلمان گرفته است که آرامگاه او زیارتگاه مسلمانان منطقه است و در جوار تالاب قرار دارد.

 

ارتفاع تالاب از سطح دریا 1503 متر است و مالکیت آن در اختیار دولت است و حاشیه نشینان از آن استفده میکنند. این تالاب از طریق جاده اسدآباد-جنت آباد-خسروآباد و طاهرآباد قابل دسترسی است. آب و هوای منطقه در زمستان سرد و برودت هوا تا 30 درجه زیر صفر می رسد و در تابستان معتدل و گرما تا 30 درجه سانتی گراد بالای صفر می رسد.  تالاب پیرسلیمان از نوع تالاب های دایمی است و نوسانات آب آن اندک است زیرا تالاب کاسه ای شکل است و اطراف آن دیوارهایی دارد که مرمت شده و در زمان افزایش آب اضافات آن از خروجی تالاب خارج می شود در نتیجه نه در وسعت و نه در عمق نوسان چشمگیری ندارد. منابع تامین آب تالاب چشمه های جوشان کف و اطراف است. آب های سطحی اطراف و نزولات آسمانی نیز در تامی آب آن نقش دارند. رودخانه فصلی لک لک نیز به تالاب می ریزد.  عمق تالاب حدود 2 متر و به طور متوسط 1 متر است مزه آب آن شیرین و بستر آن گلی است.

 

کاربری تالاب

از آب تالاب در کشاورزی استفده می شود. این تالاب محل تفریح شهرهای اطراف و روستاییان است. کم و بیش صید ماهی در تالاب انجام میگیرد. از گیاهان آن در دامداری و پوشش پشت بام استفاده می شود. آبشخور دام های اهلی است و زمین های اطراف آن مراتع دامداران است و مقداری نیز کشاورزی صورت می گیرد. این تالاب فاقد درجه حفاظتی از سازمان محیط زیست است و تنها قوانین و مقررات عادی شکار و صید در آن اجرا می شود. در اطراف تالاب هیچ گونه امکانات تحقیقاتی و آموزشی وجود ندارد.

 

تهدیدات

عامل عمده تهدید کننده وجود ندارد بنابر این با مطالعه و مدیریت آن می توان استفاده های چند جانبه از تالاب برد.

 

پوشش گیاهی

گیاه غالب تالاب Phragmetis بوده و گیاهان آبزی دیگر در آن فراوان است. گونه های Meryophylum، Certaphylum، Potamogeton، عدسک آبی Limnea، در حواشی تالاب Juncus و لویی Typha دیده می شود. در زمین های اطراف تیره Gramineae فراوان و درختان دست کاشت بید وجود دارد.

 

حیات وحش

از پرندگان می توان کشیم کوچک و چنگر نوک سرخ را نام برد که در تالاب جوجه آوری دارند. پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی در آن فراوان دیده می شوند. از نرم تنان جنس Castropoda، از سخت پوستان دافنی، سیکلوپس، گاماروس، Isopoda و خرچنگ آب شیرین در آن فراوان هستند. ماهی سیاه، ماهی کپور، ماهی کولی، قورباغه، مار آبی، گراز، روباه، گرگ، اردک سرسبز، خوتکا، سرحنایی، چنگر، چنگر نوک سرخ، کشیم کوچک،

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.