خارپشت اروپایی


نام علمی : Erinaceus concolor

نام انگلیسی: Southern white-breasted Hedgehog    

نام فارسی: خارپشت اروپایی

 

 

پراکندگی

مشخصات: خارپشت اروپایی جثه‌ای گرد و توپی شکل دارد، برخلاف سایر خارپشت‌ها، گوش‌هایش کوتاه و گرد است و از خارهای پشت سر بلندتر نیست. پشت و پهلوهای این خارپشت پوشیده از خارهای تیز و یکنواخت به طول تقریبی 30 میلی‌متر است. خارها به تناوب، نوارهای روشن و تیره‌ای با نوک سیاه دارند. قسمت صورت و زیر بدن این خارپشت را موهای نرم و معمولاً به رنگ قهوه‌ای شکلاتی پوشانده است. در اکثر این خارپشت‌ها موهای ناحیه سینه سفید رنگ است و تضاد مشخصی با موهای تیره‌تر و زیر شکم دارد که وجه تمایز ظاهری آن با خارپشت اروپائی غربی است ولی تفاوت اصلی مربوط به مشخصات جمجمه می‌باشد.

 

اندازه‌ها: طول سر و تنه 325 و 280 میلی‌متر، دم 20 تا 35 میلی‌متر، وزن 400 تا 1100 گرم.

 

زیستگاه: علف‌زارها، بوته‌زارها، مناطق جنگلی، استپی و باغات.

 

پراکندگی: در ایران مناطق خزری تا آذربایجان، کردستان و تهران.

پراکنش جهانی: اروپای شرقی و آسیا.

 

عادات: شبگرد است، معمولاً در اوایل غروب از پناهگاه خارج می‌شود. دو تا سه ساعت فعالیت می‌کند، سپس تا نیمه‌های شب به استراحت می‌پردازد. در فصل پائیز گاهی در روز نیز دیده می‌شود. به صورت انفرادی زندگی می‌کند. ولی قلمروطلبی خاصی ندارد، نرها گاهی در شب دو کیلومتر راه می‌روند. اغلب در بالای سطح زمین و در زیر گیاهان متراکم یا گاهی در شکاف سنگ‌ها و سوراخ دیوارها لانه می‌سازد و سطح ان را با علف، خزه و برگ می‌پوشاند. در مناطق سردسیر فصل پائیز به خواب زمستانی فرو می‌رود و تا اوایل فصل بهار، که هوا گرم می‌شود، پیوسته در خواب است.

 

غذا: غالباً از حشرات، کرم‌ها، حلزون، مارمولک، قورباغه، مار، تخم و جوجه پرندگان، پستانداران کوچک (به اندازه موش تا خرگوش کوچک)، لاشه حیوانات و گاهی از مواد گیاهی به خصوص میوه‌های شیرین، هندوانه و قارچ تغذیه می‌کند.

 

تولیدمثل: جفت‌گیری در بهار و پس از بیدار شدن از خواب زمستانی انجام می‌گیرد. برخی از آنها در اواخر تابستان نیز دوباره جفت‌گیری و تولیدمثل می‌کنند. دوران آبستنی حدود 35 روز است، دو تا هفت و معمولاً چهار بچه می‌زاید. خارهای نوزادان در زمان تولد نرم و سفید است که پس از سه هفته سفت می‌شوند. چشم‌ها نیز بسته‌اند که پس از 18 روز باز می‌شوند. حدود 40 روز شیر می‌خورند. پس از چهار هفته به دنبال مادر راه می‌افتند و در 10 ماهگی بالغ می‌شوند. طول عمر در طبیعت و اسارت حدود هفت سال است.

در خبرنامه ما عضو شوید
در خبرنامه ما عضو شوید
در خبرنامه ما عضو شوید تا از آخرین مطالب با خبر شوید.
هر زمان که بخواهید، می‌توانید عضویت‌تان را لغو کنید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.