طبس، نگين فراموششده كوير
سون هرین، جهانگرد سوئدی در بخشی از سفرنامهاش به ایران مینویسد: «درختان خرما و مركبات، سایه خنك نخلها، نغمه زیبای آب روان جویها، چمنهای میان دو جوی آب، زمزمه باد در میان درختان و فوارههای متعددی كه آب را مانند تحفهای زمینی به آسمان میفرستد، از جاذبههای تاریخی و طبیعی باغ گلشن طبس است.»
شهر طبس، یكی از شهرهای قدیمی و زیبای ایران است كه مستندات موجود نشان از وجود آثاری از دوره پیش از اسلام و دوره ساسانی در آن دارد اما باستانشناسان موفق به شناسایی هیچ اثری متعلق به این دوره در شهر طبس نشدهاند. زلزله 25 شهریور سال 57 طبس كه شهر را تخریب كرد و بسیاری را به كام مرگ كشاند، بخش بزرگی از بافت تاریخی این شهر را نابود ساخت و از بناهای تاریخی تنها آبانبارها بهدلیل قرارداشتن در عمق زمین و داشتن پوششهای گنبدی محكم بهجای ماندند و همین اتفاق تعیین دقیق تاریخ این شهر را با مشكل مواجه كرده است.
شهرستان طبس با 55 هزار كیلومتر مربع وسعت، بزرگترین شهرستان استان یزد است و در دامنه غربی ارتفاعات شتری و در حاشیه كویر نمك قرار دارد. شهردار طبس درباره این شهر میگوید: «طبس در محل تلاقی چند استان مهم قرار دارد و افرادی كه به طبس میآیند و یا از طبس عبور میكنند، پس از چندین ساعت رانندگی در كویر، به یك طبیعت زیبا و سرسبز بهنام طبس میرسند كه درواقع نگین سبزی در دل كویر خشك و سوزان است.»
بارگاه امامزاده حسینبن موسیكاظم، برادر امام رضا(ع) باغ گلشن، مزار شیخ ابونصر ایروانی، روستای ییلاقی ازمیغان، سد كریت با قدمتی در حدود 800 سال، طاق مشهور به شاهعباس و چشمههای آب گرم از جاذبههای شهر طبس بهشمار میروند. در این میان باغ گلشن، تفرجگاه اصلی مردم طبس و مسافران است.ساختمان سردر و دیوارهای زیبا و تاریخی باغ گلشن كه بازگوكننده سلیقه گذشتگان هستند، بر اثر زلزله سال 57 از بین رفتهاند و فقط طبیعت سبز باغ از ایام گذشته سخن میگوید، طبیعتی كه شامل 2هزار نخل خرما، 2هزار و پانصد اصله مركبات، 500 اصله انار و دیگر اقلام گیاهی است. معمار نخستین باغ گلشن طبیعت سبز، آن را با توجه به نوع درختان بهصورت شطرنجی طراحی و كشت كرده است. این باغ، یكی از باغهای نادر ایران است كه در تمامی ایام سال، آب در آن جریان دارد و در آن گونههای مختلف گیاهان سازگار با اقلیمهای متفاوت آبوهوایی به چشم میخورند، بهطوری كه درخت چنار كه خاص مناطق سردسیری است، كنار نخل خرما كه مختص به مناطق گرمسیر است، رشد كرده است.
افزون بر اینها، شهر طبس در مسیر مسافرانی قرار دارد كه از نواحی جنوبی و شرقی ایران قصد عزیمت به مشهد مقدس را دارند. بنابراین دیدنیهای طبس بسیاری از مسافران عبوری را جذب كرده و تعداد بازدیدكنندگان خود را افزایش داده است. حسین مخلص، شهردار طبس در این باره میگوید: «ما در نوروز 85 نزدیك به 700هزار گردشگر داشتیم كه حداقل نیمی از اینها یك شب در طبس ماندهاند و پیشبینی میكنیم برای نوروز 86 این تعداد تا 20درصد افزایش داشته باشند.»
او با اشاره به امكانات اقامتی موجود در طبس میافزاید: «در حال حاضر یك هتل و چند مهمانسرا در طبس وجود دارد. تولیت آستان مباركه امامزاده
حسین بن موسی كاظم نیز ساخت یك هتل 3 ستاره را در برنامه دارد.»با یك حساب سرانگشتی میتوان محاسبه كرد كه در نوروز 86 تعداد گردشگرانی كه حداقل یك شب در طبس میمانند، رقمی بالغ بر 400هزار نفر خواهد بود و در مقابل، هتلها و مهمانسراهای این شهر كه شاید به تعداد انگشتان یك دست باشند، گنجایش این تعداد مسافر را ندارند. شهردار طبس در این باره میگوید: «ما در حال حاضر از نظر هتل در شهرستان طبس با كمبود مواجه هستیم اما اقداماتی در جهت اسكان مسافران نوروزی انجام شده است.»یكی از این اقدامات، تشكیل ستاد تسهیلات سفرهای نوروزی با همكاری شهرداری، آموزش و پرورش و دفتر نمایندگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری طبس (كه به تازگی آغاز به كار كرده) است.
از جمله فعالیتهای این ستاد، تجهیز رستورانها و اقامتسراها، احداث پاركینگهای وسیع در اطراف اماكن دیدنی شهر، تجهیز تعدادی از مدارس برای اقامت مسافران نوروزی، ایجاد كمپینگ و چادرزدن در چند نقطه از شهر است. با تمامی این احوال و شرایط بهوجود آمده، شهر طبس در ایام نوروز حداكثر میتواند 100هزار نفر را در خود اسكان دهد.حال اگر مقصد مسافرت نوروزی شما، شهرستان طبس است، باید تاكنون اقدام به رزرو هتل یا مهمانسرا كرده باشید وگرنه فكر پیداكردن یك محل اقامت مناسب در طبس در ایام نوروز را از سر بیرون كنید اما هرطور شده حتی یك بازدید یك روزه از دیدنیهای طبس را از دست ندهید.به هر روی، حكایت طبس، حكایت بیعدالتی در توزیع امكانات گردشگری است، شهری كه دیدن دیدنیهایش دستكم یك هفته وقت میبرد، برای یك شب اسكاندادن مهمانان خود، سخت در مضیقه است.
نظرات بسته شده است، اما بازتاب و پینگ باز است.