پورپویز پوزه‌ پهن

نام علمی : Neophocaena Phocaenoides

نام انگلیسی:  Finless Porpoise  

نام فارسی: پورپویز پوزه‌ پهن

 

 

پراکندگی

 (پورپویز بی‌باله)

مشخصات: كوچك‌ترین عضو راسته‌ی نهنگ‌ها است. مشخصه‌ی اصلی این حیوان نداشتن باله‌ی پشتی و پوزه‌ی كوتاه و پهن است. دندان‌ها نیز پهن و دارای سه برجستگی (Lobe) است. در صورتی‌كه دندان دلفین‌ها تیز و فاقد برجستگی هستند. رنگ قسمت بالای بدن خاكستری روشن با كمی آبی، زیر بدن روشن‌تر است ولی به مجرد مردن رنگش تیره می‌شود. در وسط پشت این حیوان نوار برجسته‌ی تیره‌رنگی وجود دارد. همچنین گاهی اوقات ناحیه‌ی سفیدرنگی در اطراف دهان مشاهده می‌شود.

 

اندازه‌ها: طول سروتنه 120 تا 206 سانتی‌متر، طول باله‌ی سینه‌ای حدود 28 سانتی‌متر، پهنای باله‌ی دمی حدود 55 سانتی‌متر، تعداد دندان در هر نیمه‌ی آرواره‌ی بالا 12 تا 22 عدد و در هر نیمه‌ی آرواره‌ی پایین، 14 تا 23 عدد، وزن حدود 70 كیلوگرم.

 

پراكندگی: در ایران معمولاً در مناطق ساحلی، تالاب‌های شور، رودخانه‌های بزرگ، مصب‌ها و جنگل‌های حرا واقع در خلیج فارس و دریای عمان، در حال حاضر بیشترین تعداد در مناطق ساحلی جزیره قشم، به‌خصوص منطقه‌ی حفاظت‌شده حرا مشاهده می‌گردد.

 

پراكنش جهانی: سواحل پاكستان، كره، ژاپن، برنئو و جاوه.

 

عادات: به صورت انفرادی و یا جفت و گاهی گروه‌های كوچك مشاهده می‌شود. معمولاً در جاهای كم‌عمق زندگی می‌كنند و معمولاً بیشتر از چند دقیقه زیر آب باقی نمی‌ماند. آهسته حركت می‌كنند. معمولاً قایق‌ها و شناورها را تعقیب نمی‌كنند. در شرایط طبیعی هرگز به خارج از آب نمی‌پرند. در منطقه‌ی حفاظت‌شده‌ی حرا در اطراف جزیره‌ی قشم معمولاً در جاهای بدون درخت می‌توان برای مدت كوتاهی آن را مشاهده نمود. در سال 1385 تعداد دو پورپویز كه در منطقه‌ی حفاظت‌شده‌ی حرا در تور صیادان گرفتار و كشته شده بودند، مشاهده شد.

 

غذا: از ماهی، میگو و اسكوئیدهای كوچك تغذیه می‌كنند. در حالت اسارت حدود پنج تا شش درصد وزن خود غذا می‌خورد.

 

تولیدمثل: احتمالاً در پاییز و زمستان جفت‌گیری می‌كند. آبستنی حدود 11 ماه است. یك بچه می‌زاید كه حدود هفت كیلوگرم وزن دارد. بچه‌ها معمولاً در حالی‌كه بر پشت مادر سوارند، حركت می‌كنند. احتمالاً هر دو سال یك بار می‌زایند. طول عمر حدود 30 سال است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.